zdravko

И буквите од бистата на Дуња ги отстранија

Пред 75 години, на 22 август 1941, е формиран првиот партизански одред во Македонија, Скопскиот партизански одред. Помеѓу 12-те борци била и Невена Георгиева – Дуња, првата партизанка во Македонија. Загинала веќе следната година, на 17 и пол години. Фактички е заклана од контрачетата на ВМРО-овецот Пано Манев. Имаше Дуња биста во студентскиот дом „Медицинар“. Но, веќе нема. И буквите од бистата ги отстранија. Да се сотре името комунистичко. А на Пано Манев – Ветерски, жртвата на комунизмот, кај и да е, очекувајте споменик да му изградат…

Здравко Савескиdunja

dunja1

Check Also

Обвинителката Фетаи денеска објави дека се отворени два нови случаја за злоуптреби. Фото: Мета

Сончев Град и Музејот на ВМРО „одвеале“ два милиона евра народни пари

Раководители на министерствата за транспорт и врски и за култура, заедно со членови на комисиите …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *