d3

Дојран во април и септември: Кој е одговорен за катастрофалната туристичка сезона?

Потсетуваме како изгледаше дојранското крајбрежје во април 2016, преку фото сесијата објавена на порталот Гевгелијанет.
dojr1

Во април 2016 порталот Гевгелијанет објави: „Сега канделабрите се под вода, трансформаторите со електрична склопка за канделабрите се во вода, платформите за спасувачите на вода се потопени, пешачката патека долж крајбрежјето наместа е потопена и ја нема, бекатон плочките пропаѓаат додека одите и тоа не само на едно место, туку на секои 2 – 3 метри“. dojr2

dojr3

dojr4

????????????????????????????????????
Во април 2016 Гевгелијанет „улови во кадар неколку изумрени риби кои плутаат во водата, повеќе мали рипчиња кои ги донела водата на бетонските плочки, превртен крап, караш…“.

dojr6

dojr7

????????????????????????????????????

Гевгелијанет предупреди „…како новата хидролошка состојба на Дојран ќе се одрази врз туризмот и растечкиот интерес за градба на сместувачки комплекси, останува допрва да се види. До летото мора нешто да се стори, за да не ги броиме само умрените риби и отпаднатите плочки.“

Летото е веќе на крај, а еве каква е состојбата со дојранското крајбрежје на 18.09.2016.
parapetceto

do4

d6

d3

drvo1

do9

do8

do1

do7

do5

Патеката во Стар Дојран е пуштена во употреба во 2012 година. Инвеститор на проектот за крајбрежната пешачка патека е Министерството за транспорт и врски на РМ, а изведувач е градежната фирма „ВИА“ ДОО Вевчани. За проектот потрошени се 54,3 милиони денари. За само четири години две трeтини од патеката се во катастрофална состојба.

%d0%bc%d0%b8%d0%bd

%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0

Check Also

vlada-rm-860x680

МРТ ги прекршила професионалните принципи за сеопфатно информирање, оцени Владата

Владата на денешната седница ја утврдила предлог – одлука за усвојување на годишната програма за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *