Мониторинг на програмата за социјална заштита на Општина Велес

 

17498687_10203175113736029_4533577824289353375_n

 

Презентиран е Извештајот од спроведениот мониторинг на Програмата за социјална заштита на Општина Велес од страна на Институтот за Демоктарија „Социетас Цивилис“ заедно со Асоцијацијата за Демократски иницијативи, Организацијата на жени од Свети Николе и Здружението на лица со церебрална парализа а во рамки на проектот „Унапредување на социјалната вклученост преку ефективно искористување на ЕУ фондовите“.

“Самата програма опфаќа повеќе области, опфатени се и децата младинците, лицата со попреченост старите изнемоштени лица, пензионерите. За сите овие граѓани осмислени се активности коишто се реализираат на локално ниво, ги работат невладините организации во соработка со општината и институциите кои се на локално ниво”, рече Далиборка Златева, претседател на Здружението за лица со церебрална парализа.

Делегирање на надлежности на невладините организации, пред се спуштање на социјалната заштита на локално ниво, можеби можноста за веќе потпишување на социјални договори на невладините организации се со цел да испорачуваат социјални услуги на локално ниво, истакна Златева.

Check Also

Отворен е НВО центар во Кавадарци

Во општина Кавадарци се реализира проектот “НВО Центар” каде локалната самоуправа со огромна помош на …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *