0000-tuntev-mrt-final-kolaz-002

Контраспин: МРТ ќе има помал буџет за 5 до 7 милиони евра!

Со парцијалното, итно поднесено и усвоено законско решене за укинување на радиодифузната такса од страна на СДСМ, јавниот радиодифузен сервис ќе има многу помалку пари и ќе биде уште помалку ефикасен од досега. А, клучен дел од медиумските реформи беше реформата на МРТ

Пишува: Теофил Блажевски

 

Спин: Идејата е , со оглед на тоа што граѓаните РМ со давачките, со даноците го полнат буџетот на РМ, многу логично е овие пари да бидат најдени, во сличен износ онака како што беа планирани да се соберат од радиодифузната такса во буџетот на РМ…Ова е начинот кој што ние го предлагаме за – прво, да се обезбедат средствата, ова се цирка 67 проценти од вкупните средства кои ги прибира јавниот радиодифузен сервис; второ, да ги ослободиме граѓаните од една неприродна давачка…и трето, да се зголеми ефикасноста и во наплатата и во работата, функционирањето на радиодифузниот сервис…

[Извор: СДСМ-веб страница, говор на пратеникот Т. Тунтев во Собранието на РМ (од 2.30-4.00 мин.) , датум: 19.09.2017]

 

Контраспин: Пратеникот Томислав Тунтев од владејачката партија СДСМ, како еден од предлагачите на Законот за измена на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги по скратена постапка, кој беше усвоен во Собранието на РМ на 19.09.2017 година, во образложението искажа ставови, од кои дел ги оценуваме како извртена вистина, односно спин.

Тие, пред сè, се однесуваат на тоа колку вкупно ќе се собереле средства во МРТ со буџетското финансирање на годишно ниво и за ефикасноста во работењето на МРТ. Во однос на првото прашање, ќе го цитираме текстот од образложението во сега веќе новиот закон:

За спроведувањето на предложеното изменување на законот е потребно да се одвојат 885 милиони денари на годишно ниво од Буџетот на Република Македонија за 2018 година, односно 0,5% од вредноста на Буџетот на годишно ниво. (целиот текст можете да го видите на овој линк)

Оваа бројка, ако се земе среден курс од 61,5 денари за евро, значи дека од Буџетот на РМ за радиодифузната дејност, значи не само за МРТ, ќе бидат одвоени околу 14,4 милиони евра. Според старото, но и новото законско решение, овие средства се делат по следниот принцип: МРТ добива 74,5 отсто, Македонската радиодифузија 19,5 отсто, а остатокот од 6 отсто оди за Агенцијата за медиуми (ААВМУ). Тоа значи дека МРТ ќе добие околу 10.7 милиони евра! А оваа сума секако дека не е „цирка 67 отсто од досегашните средства“ што се прибирале во МРТ преку РДТ и преку други основи, туку споредено со минатата година некаде околу 55 отсто!

На уште еден момент треба да му се обрати внимание кога станува збор за горниот извадок од образложението на овој закон. Имено, ако 885 милиони денари претставуваат 0,5% од буџетот за идната година (од каде и чија е оваа проекција не е јасно), тоа значи дека буџетот во 2018 ќе изнесува 177 милијарди денари за разлика од овогодишниот проектиран од 187,6 милијарди денари. Ова значи дека идната година буџетот ќе биде понизок за 10,6 милијарди денари, што значи 50,3 милиони денари (околу 860 илјади евра) помалку за радиодифузијата. Ова, исто така, значи и дека процентот ќој ќе биде одвоен идната година за оваа област ќе биде под 0,45% од буџетот според овогодишните проектирани износи.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.

Check Also

Фото: Pixabay

АНАЛИЗА: Општини тонеле во долгови ама не запреле со нови вработувања!

Повеќе од 120 000 000 евра должат општините за неизмирани обврски кон добавувачи, кредити, долгорочни …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *