Источен регион

Извисени пензионерите од Штип и Кочани

На крајот од мандатите на градоначалниците излегуваат одредени ветувања на виделина за кои многу се ветуваше,а ништо не се реализираше од ветеното. Во Штип здружението на пензионери со свои заштедени средства започна со изградба на дом за стари лица, но по извесен период оваа градба беше прогласена за дивоградба уште во нејзиното градење бидејќи ја немаше целата потребна документација.  Општината …

Read More »

НВО напад

По вторпат беше нападнато седиштето на здружението кое  ги застапува текстилните и кожарските работници  ,,Тивкото мнозинство- Гласно,, во Штип. Kако и првиот пат здружението е каменувано и причината e одредена материјaлна штета. Полицијата ден по нападот излезе на увид, направен е записник и истата порача дека ќе го истражува случајот. Пред неколку месеци здружението, неговите простории беа нападнати на истиот …

Read More »

Старата општинска зграда – село Облешево

Во село Облешево кое во склоп на општината Чешиново –Облешево општинската зграда која со децении се користеше за потребите на селото и селата од околината како матична служба, зграда во која имало постојана медицинска сестра како и општ лекар. Зградата била одржувана како внатре така и надвор, односно зеленилото во дворот. По неколку децениско одржување и употребување на зградата,  новите …

Read More »

Пожар во Штипско – Пенуш

Денес на пладне избувнал голем пожар во Пенуш во близина на воeните магацини. Поради непристапноста и стрмноста на теренот во гасењето на пожарот  беа ангажирани штипската противпожарна станица со целиот капацитет, војниците на АРМ како и локалното население. Гасењето траеше долго а ветрот ја отежнуваше работата. Во овој дел често има пожари кои многу брзо се шират и прават непоправлива …

Read More »

Експресна реакција на комуналниот инспектор

По реакцијата на одредени граѓани кои живеат во центарот на градот за „наводниот“ нелегален стационар за бездомните кучиња од градот, се јави комуналниот инспектор од Штип, Лазо Богатинов, кој истакна дека експресно кучињата се дислоцирани и истите се вдомени на други локации од активистите кои ги хранат, терапираат и негуват овие кучиња. Тој истакна дека во иднина доколку некој сакак …

Read More »

Река Брегалница – порибување, низок водостој, негрижа

  Реката Брегалница која е најголема река во источниот регион е на рекордно ниско ниво со својот водостој што е алармантно и ако продолжи намалувањето  на водостојот поради сушата,  се зголемува можноста за недостиг на вода за пиење во летниот период кој што следи. Деновиве со изјава се обратија и членовите на риболовното друштво од Штип кои чистењето на речното …

Read More »

Офарбани и обезглавени бисти на народни херои во Штип

  Во Штип веќе во неколку наврати се сквернават и уништуваат бистите кои со децении се спомен на паднатите народни херои за време на Втората светска војна. На тврдината Исар бистите кои го претставуваат минатото на градот многупати беа уништувани, префарбувани со спрејови и кршени. Општината апелираше на секој ваков вандалски чин без разлика кој и да е општинска власт. …

Read More »

Одбележување на пешачките премини во Штип

  Одбележувањето на пешачките премини на фреквентните сообраќајници во Штип по правило се одбележуваат кога ќе се стопли времето, односно во пролет кога одговараат временските услови. Она што ги иритира Штипјани и возачитее во Штип е терминот во кој се извршуваат овие тековни работи на јавните претпријатија. Веќе извесен период одбележувањето се прави на пладне и во денови кога протокот …

Read More »

Спортот во служба на пропагандата

Денес на градскиот стадион во Штип вработените во  ЈП ,,Исар“ добија директно задача од директорот на  јавното претпријатие ,,Исар“, а воедно и претседател на фудбалскиот клуб ,,Брегалница“ Ангел Бојаџиев, новопоставените столчиња на реновираните трибини да ги офарбаат во црвено-жолта боја. Дел од вработените во ЈП ,,Исар“ работеа цел ден со цел што побрзо да ги офарбаат столчињата. Граѓаните ваквите постапки …

Read More »

Активности во организација на УГД – Штип

Пред десет години во Штип се отвори универзитетот ,,Гоце Делчев“ – Штип. За еднодецениското постоење  на универзитетот,  ректорот Боев истакна дека во текот на овие десет години на универзитетот се запишале од 25 000 до 30 000 студенти, а дипломирале 3500 студенти. Универзитот еднодецениското постоење ќе го одбележи со низа на активности, со положување цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев, издавање …

Read More »

Обиколница населба Сењак- индустриски дел

Општина Штип го најави почетокот на изградбата на обиколницата од населба Сењак до индустриската зона. На прес конференција портпаролот на општината Драган Ристов појасни дека станува збор за мала обиколница, но од огромно значење бидејќи ќе поврзува две точки во Штип за кои требапе претходно да се кружи околу целиот град, како и изградбата на нов мост на реката Брегалница, …

Read More »

Одбележан денот на штипскиот Исар

Секој 22 ри Март во Штип традиционално се одбележува „Четр‘се“ денот во кој слават младенците и сите кои се качуваат на тврдината Исар и собираат четириесет каменчиња или се поздравуваат со четириесет лица во склоп на народното верување и традицијата. Оваа година се погоди и времето кое беше повеќе од пролетно и им пружи на граѓаните од Штип и пошироко …

Read More »

Текстилните работници – маргинализирани и без синдикална заштита

Денес  на прес конференција здружението на граѓани ,,Гласно“  кое ги застапува правата на текстилните и кожарските работници посочи дека и понатаму оваа група на работници кои се 30 000 на територија на источна Македонија се маргинализирани и никој не ги застапува нивните права. Овие работници земаат плата преку трансакциска сметка, но дел  платата ја земаат и на рака во плик, …

Read More »

Општина Зрновци ќе гради стационар за бездомни кучиња

Жителите на општина Зрновци подолг период имаат проблеми со голем број на напуштени кучиња чиишто сопственици и покрај предупредувањата за санкции од страна на општината не ги прибираат во дворовите и  истите се подолго се на улица и многу  брзо се размножуваат и го зголемуваат бројот. Најголем проблем овие кушиња скитници им претставуваат на најмладите,  кои не знаат како да …

Read More »

Источните оскари ќе се доделат во Свети Николе

Во Свети Николе во Петок на 17. Март ќе се доделат  т.н. Источни оскари 2016  за поединци од повеќе категории на дејности кои покажале особен придонес во областа во која работат  и дејствуваат. Настанот ќе се одржи во ресторан  ,,Москва,, кој е во состав на Славјанскиот универзитет   ,,Гаврило Романович Державин,, . На настанот ќе се наградат многу познати имиња од …

Read More »