Источен регион

Источна Македонија парализирана од снегот

Откако наврнаa само 20 сантиметри снежна покривка во цела Македонија на површина испливаа сите недостатоци кои со години ги трпат граѓаните на овој дел од државата. Како и секогаш кога паѓа снег институциите кои се должни да ги исчистат магистралните и регионалните патишта се во длабок сон. Снегот се некако не изненадува како да живееме на друг континент, а не …

Read More »

Штипскиот општински совет го донесе буџетот за 2017 година

На последната седница на советот на општина Штип сед онесе новиот буџет за 2017 година. Новиот буџет е поголем од буџетот за 2016 година. Истиот ќе изнесува 946 милиони денари кој е за 5% повисок од минатогодишниот.  На ова се додаваат и блок дотации, додека  основниот  буџет за Опптината ќе изнесува 507 милиони денари. Буџетот беше презентиран од градоначалникот Илчо …

Read More »

Кривична пријава за директорката на ЈЗУ Здравствен дом Берово

Беровското МВР поднесе кривична пријава против директорката на здравниот дом во Берово во која кривично се гони истата за злоупотреба на службената положба и овластување и поради несовесно работење во службата. Осомничената Р.М. прекршила повеќе закони кои се однесуваат на прописите  за судир на интереси и пропуштила должен надзор. Како и непридржувањето на прописите за организирање на работата и систематизација …

Read More »

Грипот и вирозата ги испразни училиштата и градинките

На детското одделение во клиничката болница во Штип бројот на болни рапидно расте и капацитетот на ова одделение е целосно искористен.началникот на одделението потенцира дека за потребите на болните ќе се користат и капацитетите на другите одделенија. Вирозата и грипот за кратко време ги разболеа учениците и децата со симптоми кои се карактеризираат со висока температура, малаксаност и општа лоша …

Read More »

Дали бањата Кежовица ќе се претвори во нова туристичка атракција ?

Бања Кежовица како составен дел на Јавното претпријатие “Исар Штип”  отсекогаш бил атрактивен дел за штипјани и пошироката околина. Секојдневно има посетители како во бањата така и на делот за физикална терапија,  каде повеќе пациенти секојдневно доаѓаат на физикална терапија со помош на лековитата вода да ги лечат или залечат повредите.Она што е интересно е дека локалната власт секојдневно си …

Read More »

Дали новата пешачка патека во Штип е закана за водата за пиење ?

Во Штип беше пуштена нова пешачка зона која ги спојува населбите 8 Нември и Сењак по течението на реката Брегалница во должина од 3,7 километри и во вредност од 200,000 евра. Оваа патека помпезно се најавуваше неколку пати во зависност од потребите на Општина Штип кога истата сакаше да се пофали дека општината води сметка и за рекреативниот односно здравиот живот. …

Read More »

Двојни аршини за пензионерите од Штип

Сојузот на пензионери има свое здружение  и во Штип, кое како и сите други пензионери од цела Република издвојува по 150 денари солидарен фонд секој месец  од кои 120 денари остануваат во здруженнието во Штип дпдека 30 денари се уплаќаат на сметка на републичкото здружение. Она што ги револтира штипските пензионери е актот дека парите кои се издвојуваат секој месец …

Read More »

Парадоксалноста на изборите во Источна Македонија

Во источниот дел на Македонија поточно во виничкиот крај бројот на жители драстично се намалува, секојдневно се иселуваат дури и по неколку семејства. Бројот на ученици е драстично намален особено во период на последната декада. Во селата од овој регион живее исклучиво возрасно население. Младите кои и онака се во мал број се покрај во Италија се преселуваат во поголемите …

Read More »

Во делови од Источна Македонија нема мерни станици за квалитетот на воздух

Во одредени градови од Источна Македонија воопшто на постојат мерни станици кои би  ја мереле загаденоста на воздухот. Во зимскиот период загаденоста на воздухот е огромна. Според жителите речиси на сите градови од регионот воздухот е загаден и се гледа со голо око, додека миризбата е неподнослива. Во градовите Кочани и Пробиштип каде постојат мерни станици, истите покажуваат дека воздухот …

Read More »

Протест во Кочани против злоставувачот на животни

Во Кочани се одржа мирен протест поддржан од речиси сите невладини организации кои се борат и грижат за правата на животните. Протестот е одраз на големиот револт против лицето кој и покрај правосилната пресуда од Основен суд – Кочани е на слобода, а е осуден за злоупотреба на животни, нивно малтретирање, убивање и мачење. Истото лице извршило и полов напад …

Read More »

Рој камења се фрлија на работникот

Во изминатиот период граѓанското здружение ,,Тивкото мнозинство,, – ,,Гласно,, е предмет на напади од непознати сторители. Во тек од неколку недели постојано се атакува на ова здружение особено во периодот кога здружението го подготвува големиот масовен собир на текстилните и кожарските работници закажан за 08.12.2016 година. ,,Најнапред се закануваа на наши волонтери по пораки и по социјалните мрежи, потоа ни …

Read More »

70 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА ПАТНА ИНФРАСТРУКТУРА НА ШТИП

%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bf

Предизборно на последната седница на општина Штип советниците ја усвоиле програмата за тригодишното патно инфраструктурно планирање во вредност од 70 милиони денари. Два големи проекти покриваат поголеми суми од парите кои се наменети за овие инфраструктурни планирања. Станува збор за градба на обиколница околу град Штип со која населбата ,,Баби.,, ќе се поврзе со магистралниот пат Штип-Скопје. Обиколницата како исклучително …

Read More »

Најавен масовен собир за работниците од Источна Македонија

На 08.12.2016 година е најавен масовен собир во Штип на работниците од Источна Македонија но и од другите делови на државата .На протестот ќе се потенцираат потребите од законските измени а воедно и работниците ќе бидат охрабрени јавно да си го побараат работничките  права. Овие работници долго време се на маргината на збиднувањата.Сите закони кои се носеа во изминатите две …

Read More »

Поројните дождови ги колабираат дотраените мостови

Востаничкото село Разловци е сосема отсечено по неодамнешните поројни дождови, импровизираниот мост кој е единствено поврзување на ова село со Делчево не издржал на дождот и  делумно се срушил. Во реката се заглавиле и локални трактори и автомобили кои жителите сами се обидувале да ги спасат и да ги извадат од речното корито. Жителите на најголемото село во овој краен …

Read More »

ФИРМА БЛИСКА ДО ОПШТИНСКИТЕ ЈАВНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА ПОД ИСТРАГА

asfal

Фирмата „Коле Транс Инженеринг“ веќе вторпат е под истрага на ОЈО Штип за наводен див ископ на минерали од реката Брегалница. Оваа фирма, која инаку е  блиска до општинските јавни претпријатија во Штип и околните општини, Карбинци, Радовиш, Македонска Каменица и Конче, е и нивен тендерски фаворит, дури 35 со вкупна вредност од 2,6 милиони евра се добиени минатата година …

Read More »