Југоисточен регион

Негрижата на власта кон спомениците од НОБ во Гевгелија

dsc_0546

Денес пред споменикот „Цветот на слободата“ во Гевгелија, делегација од локалниот клуб на млади од СДММ положија свежо цвеќе за паднатите борци од НОБ од гевгелиско. Сликата која ги дочека беше фрапантна. Споменикот соголен и оставен да скапува. Според нив ова е вистинската слика на негрижата на власта кон Народноослободителната борба, спомениците на НОБ и културно-историските обележја во државата. „Најгрозниот …

Read More »

Пародија: „Трета радост“ нова градинка во Струмица

dg4

Презентираниот „Мега проект“ од страна на Груевски за изградба на нови 140 градинки низ државата стана тема за подбивање. Деновиве неколку граѓански организации од Струмица направија пародија на оваа тема. „Ќе изградиме 140 градинки во секое место во државата. Ако нема деца и деца ќе донесеме и деца ќе направиме. И раселените 600 илјади ќе ги вратиме.“ Преку пародијата се …

Read More »

Гевгелискиот градоначалник со ново одделение за поддршка

sovet-gevgelija

Општинската администрација во Гевгелија зголемена со уште едно одделение наменето за поддршка на градоначалникот. Оваа одлука беше ставена на дневен ред на 52 седница на Советот на општината како дополнителна точка, за која материјалот беше поделен пред седницата. -„Имаме сектор за општи и правни работи наменет за поддршка на градончалникот. Зошто е потребен уште еден? Многу поддршка му треба на …

Read More »

ПАТОТ НЕГОРЦИ – СЕРМЕНИН СЕ АСФАЛТИРА САМО ПРЕД ИЗБОРИ

sermenin

За два мандата од 8 години градоначалникот на Општина Гевгелија Иван Франгов успеа да асфалтира 4,5 километри од патот Негорци Серменин. Иако најавуван како изборна инвестиција за подобрување на комуникацијата со ова планинско село на Кожуф првата реализација беше остварена во 2012 година која беше предизборна подготовка за следните локални избори 2013. Ветениот пат долг 14.5 километри доби реализација на …

Read More »

Општина Гевгелија подготвува депонија во срцето на Кожуф планина

%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%98%d0%b0

Општина Гевгелија подготвува урбанизација на 18.240 м2 природен простор во Катастарска општина Ново Конско, кај Гевгелија со намена Г2 – Лесна и незагадувачка индустрија, поточно за прибирање и обработка на градскиот отпад. Веќе е нарачана подготовка на урбанистичка планска документација кај ДПГИ „Вектор 90“ Томе ДООЕЛ од Струмица која треба да биде готова годинава. Просторот е во сопстевност на Република …

Read More »

Дојран во април и септември: Кој е одговорен за катастрофалната туристичка сезона?

d3

Потсетуваме како изгледаше дојранското крајбрежје во април 2016, преку фото сесијата објавена на порталот Гевгелијанет. Во април 2016 порталот Гевгелијанет објави: „Сега канделабрите се под вода, трансформаторите со електрична склопка за канделабрите се во вода, платформите за спасувачите на вода се потопени, пешачката патека долж крајбрежјето наместа е потопена и ја нема, бекатон плочките пропаѓаат додека одите и тоа не …

Read More »