Југозападен регион

Здружението „Порака нова” од Струга и годинава ќе го одбележи 21 март- Светскиот ден на лицата со Даунов синдром

Здружението „Порака Нова”  организира активности за подигање  на свеста кај луѓето дека лицата со Даунов синдром треба да бидат поактивно вклучени во општествените процеси. Лицата со интелектуална попреченост треба да бидат достојно третирани. Покрај кампањата  преку социјалните мрежи, активистите на „Порака Нова“, во вторник, 21 март, ќе поделат флаери низ градот. Oва здружение секоја година го одбележува денот посветен на …

Read More »

Работилница за младинско информирање

Во Струга се  од 13 до 17 март  се одржа средба помеѓу младински информативни работници.Организациите Коалиција СЕГА Македонија, Европската Агенција за Младинско Информирање и Советување  Луксембург и УМКИ Хрватска разменија  искуства и практики за младинското информирање во Европа и како и започнување на процес за воспоставување на национална структура за младинско информирање во Република Македонија. Оваа работилница е дел од …

Read More »

Со европски грант Охрид ќе го дигитализира културното наследство

Општина Охрид е добитник   на европски грант од  повикот на Програмата на Европската Унија- Interreg Balkan- Mediterranean  2014-2020 во висина од околу  17000 евра за европскиот проект Inter Regional Cultural  Heritage Management e- System (IRC- HERMES). Проектот IRC- HERMES има за цел дигитализација на културното наследство  и ќе се реализира на локации кои се наоѓаат на листата на УНЕСКО во …

Read More »

Со европски грант Охрид ќе го дигитализира културното наследство

Општина Охрид е добитник   на европски грант од  повикот на Програмата на Европската Унија- Interreg Balkan- Mediterranean  2014-2020 во висина од околу  17000 евра за европскиот проект Inter Regional Cultural  Heritage Management e- System (IRC- HERMES). Проектот IRC- HERMES има за цел дигитализација на културното наследство  и ќе се реализира на локации кои се наоѓаат на листата на УНЕСКО во …

Read More »

Со акција на волонтери од Струга и Охрид до среќна матура

13923541_280912685605407_3764984609411857457_o

Неколку месеци преостануваат до крајот на учебната година која е посебно важна за оние кои го завршуваат средното образование. Имајки ја предвид економската состојба на одреден број ученици, кои не можат да си дозволат купување на облека за престојните матурски прослави, во повеќе македонски градови ќе се проведува хуманитарна акција за помош на матурантите од социјално ранливи категории. Акцијата „Среќно …

Read More »

Јапонски гранд за обнова на основното училиште во с. Драслајца

дас

Јапонската влада со околу 60.000 евра ќе го финансира обновувањето на училишната зграда на основното училиште“Св. Климент Охридски” од селото Драслајца, струшко. Со грандот е предвидено да се направи замена на вратите и прозорците на училиштето, поставување аларми системи за противпожарна заштита, со цел да се подобрат условите за настава во училиштето, како и безбедноста на учениците. Ова е прва …

Read More »

Преку пилот проект лица со телесен инвалидитет од Охрид ќе добијат личен асистент

ggf

Денес во Охрид беше одржана 5тата по ред регионална обука од Програмата за професионала рехабилитација на лицата со телесен инвалидитет на која беа присутни учесници од Охрид, Дебар, Кичево, Гостивар и Тетово. Преку овој проект осум лица од Охрид, кои имаат телесен инвалидитет, ќе добијат личен асистент кој ќе се грижи за нив во извршување на нивните секојдневни потреби како …

Read More »

(ЕУ)ропа – танцов перформанс на 11 март во Струга

sg

Во рамки на пректот “Струга креативен град”, викендов се организира танцов перформанс и работилница под името “(еу)ропа”. Овој перформанс е инспириран од несреќата во Дака, Бангладеш во 2013 година, кога се сруши ,,Рана плаза’’ во која имаше 1100 жртви, и се смета дека е една од најголемите и најстрашни индустриски несреќи во текстилната индустрија. Овој перформанс е уметничко патување во …

Read More »

Случај – Дивоградба на хотел во Лагадин

Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам со барање до општина Охрид за поништување на дозволата за градба на хотел во Лагадин. Неколку месечните напори на Охрид SOS за преиспитување на одлуката за издавање на градежна дозвола за изградба на хотел во Лагадин почнува да добива разрешница. Имено во текот на вчерашниот ден на својата фејсбук страница Охрид СОС објави решение …

Read More »

Втор студенски филмски фестивал во Охрид

fm

Институтот за филм-Филмска Академија Охрид, од 9-ти до 12-ти март, ќе го организира вториот студентски филмски фестивал – Филмоција (Feelmotion) активностите е предвидено да се реализираат во просториите на академијата во Охрид. Предвидена е разновидна тридневна програма која предвидува проекции на филмови, работилници и концерти. Учесници на фестивалот се: Универзитетот Гоце Делчев-Штип, Есра и ФДУ-Скопје, Тетовскиот Универзитет, Хасан Приштина од …

Read More »

Отворен ден посветен на образованието во Општина Струга

fe

Центарот на Заедницата на Општина Струга на 6-ти март, со почеток во 13:00 часот во своите простории ќе организира Отворен Ден: Образованието во Општина Струга.Оваа активност е една од тековните кои овој Центар ги организира. На отворениот ден ќе бидат презентиран  инфографик за образование, со кој заинтересираните граѓани ќе бидат информирани кои се надлежностите на локалната самоуправа од областа на …

Read More »

Фер услови за развој на бизнис во охридско-струшкиот регион

struga-ohrid

Како најголемо проблеми кои ги издвојуваат проблеми фирмите за развој од охридско – струшкиот регион се нелојалната конкуренција, нееднаквите можности за водење бизнис, а како клучно го издвојуваат  и подобрувањето на локалната инфраструктура. Ова се главните забелешки од средбата коjа беше организирана од Бизнис Конфедерација и преставници на мали и средни фирми од охридско-струшкиот регион. ,,Покрај извесни проблеми и предизвици …

Read More »

Вандализмот во Струга – осуден од граѓаните

хртх

По интервјуто на Никола Груевски во дневникот на ТВ Сител,  имотот на струшкиот пратеник од редовите на СДСМ  Јован Митрески во Струга, но и на повеќемина пратеници во неколку други градови, беа предмет на напади и оштетувања на објекти и автомобили кои се во сопственост на фунционери на СДСМ, како и на голем број граѓански активисти. Митревски за овој вандалски …

Read More »

„Алијанса за регионален развој“ со препораки за порамномерен регионален развој

al3

Форум Центар за стратешки истражувања и документација од Скопје и Младински иницијативи за дијалог и соработка од Битола вчера во Струга организираа работилница со јавна презентација на активностите на проектот „Алијанса за регионален развој“, на која беа презентирани  резултатите од истражувања за спроведувањето на политиката на рамномерен регионален развој. Беше истакнато дека улогата на граѓанскиот сектор односно неговата вклученост во …

Read More »

Бројни активности во Охрид по повод ,,Денот на ретки болести“

ggf

Здружението на граѓани за ретки болести “Живот со Предизвици“ на 28 февруари, во соработка со Црвен крст Охрид и Здружението за велосипедизам, планинарење и еко-култура “Зш Авантура”, со бројни активности ќе го одбележат Денот на ретки болести. Како главен настан е одржување на марш низ улиците на Охрид и атлетски крос по кејот на Охридското Езеро, на кој учествуваат ученици …

Read More »