Југозападен регион

Струга го надмина Охрид со вкупно 163 угостителски објекти на последниот попис на ДЗС

рт

Пописот на капацитетите во угостителството Државниот завод за статистика на Република Македодија, бил спроведен во месец ноември минатата година, заедно со пописот на капацитетите во трговијата. Целта на овие активности е за се обезбедат податоци за бројот и структурата на капацитети на ниво на држава. Во соопштението на ДЗС стои: ,,Во областа на угостителството, според првите резултати од спроведениот попис, …

Read More »

На ТАШ-МА 2011 може да му биде одземена концесијата ако не ја пориби Глобочица

гл

На Здружението на спортски риболовци ТАШ-МА 2011 – Струга ќе му биде одземена концесијата, ако не ја пориби акумулацијата Глобочица, со количината риба според потпишаниот договор и во дефинираниот краен рок. Како што соопштуваат од Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство,  ТАШ-МА 2011-Струга на 29 септември 2014 година има склучено договор за концесија на рекреативна зона акумулација Глобочица. Како дел …

Read More »

Струга со најголем број диви депонии во југозападна Македонија

деп

Југозападниот плански регион во кој спаѓаат Охрид, Струга, Кичево, Дебар и неколку помали општини, од вкупно 97 депонии, дури 87 се диви. И оние кои се водат како легални депонии воопшто не ги исполнувааат ни минимланите критериумите за депонија. Како критериуми кои треба да ги исполнат депониите се: да имаат глинеста подлога, да се оддалечени од населени места, комплетна инфраструктура и …

Read More »

Кога Охрид ќе добие современ зелен пазар?

о2

Ако низ голем број градови од светот зелените пазар покрај старите градски јадра се места кои се посетуваат до страна на туристите, тоа не е случај со пазарот во Охрид, кој ни оддалеку го нема ни изгледот, ни потребната функција која би требало да ја има еден пазар во турискичко место какво што е Охрид. Пазарџиите од Охрид се жалат …

Read More »

Уште еден еколошки удар врз Охридското Езеро

oh1

Како да не е доволно што не работи колекторскиот систем, што Сатеска се повеќе носи талог и мил и го уништува литоралниот дел, и што УНЕСКО во неколку наврати укажува на можноста од симнување и на единствениот регион во Македонија од негова заштите, се случува уште еден удар врз езерото. Ако до пред некое време јавноста алармираше за неконтролираното испуштање …

Read More »

Протест на риболовците во Лабуништа

стр1

Вчера во непосредна близина на акумулацијата Глобочицаа членовите на риболовното друштво “Карп Фиш” од Лабуништа одржаа мирен протест. Како што изјавија тие, овој протест е последица на лошото менаџирање на езерото од страна на концесионерот. Лошото менаџирање допринело за влошување на состојбата со рибниот фонд во езерото. Како главни проблеми тие ги посочија непорибувањето во периот од 3 години и …

Read More »

Истече рокот кој УНЕСКО и го даде на Македонија за доставување извештај за состојбата на Охридското езеро

ртре

Истече рокот кој Унеско и го даде на државата да достави извештај за статусот на заштитените добра и за чекорите преземени за спроведување на препораките кои оваа комисија ги достави до владата. Минатиот јули Комитетот од УНЕСКО за светско наследство достави забелешки дека во Охридскиот регион се планирани големи инфраструктурни проекти како Ски-центар Галичица, патот А3, Железничкиот коридор VIII и автопатот …

Read More »

Дел од жителите на Мороишта одбиле соработка со Агенцијата за храна и ветеринарство

ртр

Дел од жителите на струшкото село Мороишта, одбиле да ја дадат живината која треба да биде уништена, откако беше констатирано постоење на птичји грип на екипите испратени со цел спречување на ширењето на истиот. Раководителот на државната инспекција за здравствена заштита на животните Оливер Иваноски најави дека поради настанатата ситуација ќе мора да бидат покренати кривични пријави кон сите оние …

Read More »

Хидробиолошкиот завод со барање до ЕЛЕМ за намалување на испуштањето на вода низ Црн Дрим

цд

Хидробиолошкиот завод со барање до ЕЛЕМ повикува да се намали испустот на вода од Охридското езеро, како последица на загрижувачки нискиот водостој на езерото. Минатата недела Заводот упатил официјално барање до Елем во кое тие посочуваат на последиците од намалувањето на водостојот во езерото. Директорката, д-р Елизабета Велјаноска Сарафилоска , вели драстично намаленото ниво на водата може да има негативно …

Read More »

,,Еко-свест“ со нова иницијатива за наоѓање решенија за одржлив развој на Охрид

фсфсф

Напорите на невладините организации за изнаоѓање на решенија за проблемите од екологијата и заштитата на животната средина продолжуваат и оваа година. Ова посебно се однесува на регионот на општина Охрид, како посебно важен регион во Република Македонија и единствено регион под заштита на УНЕСКО. Како резултат на голем број на градежни проекти и зафати во овој регион, истиот е под …

Read More »

„ЕУ за тебе“ – Нова кампања почнува од Кичево

гфг

Шефот на Делегацијата на Европската Унија во Македонија, Самуел Жбогар, денеска од Кичево ја почна кампањата насловена „ЕУ за тебе“, чија главан цел е да ја подигне свеста и да ја информира јавноста за помошта што ЕУ и ја пружа на земјава. Кампањата „ЕУ за тебе“ има тематски пристап и почнува со нагласувањето на важноста од одржување на чиста животна …

Read More »

Регионална дебата за креирање политики на локално ниво

ggf

Дебатата која ја организираат Локалната агенција за развој од Струга и Фондацијата за развој на локалната заедница од Штип, е во рамки на проектот „Зајакнување на партиципативната демократија креирање политики на локално ниво. Оваа активност има за цел да даде можност за сите заинтересирани  да го дадат  своето мислење за  моменталните состојби со граѓанското учество на локално ниво, кои се …

Read More »

19 зимски игри Подгорци 2017

p71

По 19-ти пат во село Подгорци, овој викенд се одржа зимска манифестација, во организација на ЕД “Тишкинец“-Подгорци и ЗОК “Амбиција. Речиси две децении со струшкото село Подгорци во текот на месец јануари се одржуваат зимски игри во организација на самите мештани кои во овој период од годината изнашле интересен начин да ги искористат како слободните денови така и снежното време …

Read More »

Почесен конзулат на Унгарија во Охрид

hu

Церемонијата е предвидено да се одржи  на 24 јануари со почеток во 12:30 часот во Центарот за култура „Григор Прличев“. На неа ќе се  обрати Istvan Ijgyarto од унгарското МНР, почесниот конзул Марјан Бојаџиев и Istvan Laszlo Dux, Амбасадор на Унгарија во Република Македонија. Програмата на отворањето ќе ја дополнат и ученици од Музичкото училиште „Методи Патче“ со „Béla Bartók …

Read More »

Охриѓани повторно хумани

ohrid-1

Охриѓани повторно во акција за помош на уште еден сограѓанин, Трајан Целески-Тачо. Тој боледува од тумор-aстроцитома и итно му се потребни средства за операција во Италија. Се организираат повеќе акции, а во дел од кафе баровите уште од пред два дена се поставени и кутии за донации. Вчера во  барот „Хемингвеј“ се одржа хуманитарна забава за помош на Целески на …

Read More »