Југозападен регион

Југозападна Македонија продолжува да се празни

green

Од 4 октомври до 7 ноевмри траe повикот за електронско поднесување за програмата диверсификација на имигрантскиот поток во САД, позната исто како лотарија за “зелена карта”. И годинава голем е интересот на жителите во југозападниот дел на Македонија за оваа програма за американската влада. Во фотостудијата  во Струга и Охрид велат дека им е значително зголемен обемот на работа со …

Read More »

Нема пари за колекторски систем во Радожда и Враништа

radozda1

По откривањето на аферата за проневерување на парите од европските фондови, покрај останатите стопирани се и парите од ИПА фондовите за колекторскиот систем за селата Радожда и Враништа, во висина од 8,5 милиони евра. Оваа голема афера се појави во јавноста пред извесно време со стопирањето на фондовите  во висина од скоро 100 милион евра. ,,ЕУ според информациите што ги …

Read More »

Стариот пат Охрид – Струга запоставен од надлежните институциии

p7

Стариот регионален пат помеѓу Охрид и Струга со години наназад е во исклучително лоша состојба. Дупки, оштетувања и несанирани ископи има скоро на секој метар. Сообраќајната сингализација во многу делови од патот е уништена или покриена со вегетација, нема осветлување. Граѓаните кои го користат секојдневно патот се жалат: “Политичарите секој изборен циклус ни ветуваат дека ќе ја поправат оваа состојба, …

Read More »

Струга во “вистинско светло”

14370091_1336484476376851_2936652010437984935_n

Најчесто може да сретнете слики на кои Струга изгледа волшебно, средено урбано, како идеално место за мирен одмор. Но, ако патот ве нанесе накај Струга периодов, ова е сликата што ќе ве дочека долж кејот. Иако за волја на вистината еден дел од шеталиштето беше целосно реконструиран, останатиот дел на кејот на реката Црн Дрим години наназад полека се распаѓа. …

Read More »

Плаошник како градилиште (фото)

14333792_1331844426840856_247311442444541837_n

Не стивнуваат реакциите на јавноста за градбите врз археолошките наоѓалишта на Плаошник. По седницата на Комитетот на УНЕСКО, која што се одржа во Истанбул пред два месеци, охридскиот регион се соочува со опасност да биде впишан во листата на загрозени подрачја, што е само чекор до губење на статусот на заштитено подрачје.

Read More »