колумни

ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ ЗА КРИМИНАЛЦИТЕ!

zarko

Зошто толку „пиштење-вриштење“ се слуша откако Уставниот суд укина закон за да им оствари еднакви можности за помилување на сите криминалци, без разлика на полова, етничка, сексуална или која и да е друга кривична припадност? Зошто толку крева џева опозицијата, кога Уставниот суд укина закон донесен пред седум години токму од „гордите послушнички и послушници“ на пастирот? Зарем опозицијата е …

Read More »

МАРШИРАЊЕ ВО МЕСТО

jugosla

Вчера (15.03. 2016) Уставниот суд го окупираа околу илјада поопинчени марионети, башибозлук донесен од провинциските груевистички дувла, збирштина на бандоглавци, поддржувачи и обожаватели на “дудинскиот“ фашизам, а и поголем дел од оние сомнително помилувани насилници за време на новогодишните празници од молчеливиот ни врховен командант. Покрај нив, секако, и неколку чети од паравоената формација на „Големиот Братучед“ (овој пат во …

Read More »

МАКЕДОНИЈА И КОНТРА-МАКЕДОНИЈА

alc

Режимот стана зависен од атмосферата на тензичност. Груевски и неговата клика во создавањето тензии гледаат надеж. Се надеваат дека во отсуство на реалните тензии, виртуелните тензии ќе ја продлабочат политичката криза и ќе го пролонгираат нејзиното евентуално решение, притоа дефокусирајќи го јавниот дискурс кон теми од второстепено или третостепено значење. Само да се потсетиме дека пред само десетина дена двоглавиот …

Read More »

ЧИЈА Е ДРЖАВАТА?

geni

Комични се дебатите на претставниците на албанските политички партии по медиумите. И во нив е вткаен истиот репресивен модел на политички приоритет, па и јазична репетиција на тоа дека „Македонците ги крадат Албанците преку даноци“. Таков е генерално ставот на „опозициската“ албанска партија. Згора на тоа, уште на Албанците им „всадуваат“ во дворот крст на раскрсница. Одговорот од страна на …

Read More »

Идентитетско…

lumi1

Идентитетско лудило Повеќе од јасно е дека сите власти со тоталитарни елементи се опседнати со идентитетите. Идентитетот е премногу комплексна категорија, не така едноставна како што замислуваме или ни го претставуваат. Опседнатоста на деспотските и тиранските влади никогаш не се должи на веќе постоечките идентитети, туку секогаш на некои нови, наметнати идентитети. Култот кон личноста што е лидер на таквото …

Read More »

Да ја одбраниме…

jugosla

Да ја одбраниме Македонија со градење ѕид Квази патриотизмот несомнено е еден од носечките столбови на чипуваната идеологија на груевизмот. Груевистите секако мислат дека го имаат ексклузивното право на љубов кон татковината и при тоа ставаат знак на еднаквост меѓу припадноста кон нацијата и припадноста кон нивнат партија. Притоа, изведуваат чудна хипотеза по која излегува дека домољубието е нивна партиска …

Read More »

Партијата на суд

viki

Системот на заштита и гаранција на човековите права, опфатен со македонскиот Устав, а операционализиран низ правосудниот систем, упатува на тоа дека во Република Македонија, изминатата деценија, се создаде тензична спротиставеност помеѓу легалноста и легитимноста, односно помеѓу правото и правдата. Материјата што ќе ја проблематизира овој Суд, произлегува од тоталноста на политичкото, а претходно од констатацијата дека само државното е политичко. …

Read More »