колумни

Контраспин: За ВМРО-ДПМНЕ локалните се алатка за нови општи избори

Од толку грижа за народот државата остана речиси без институции. Фото: Веб сајт на ВМРО-ДПМНЕ

Премногу аргументи укажуваат дека токму ВМРО-ДПМНЕ сака да ги злоупотреби на некој начин локалните избори и преку нив да издејствува вонредни парламентарни. Оттука, тврдењата дека СДСМ калкулира со локалните се спин   Пишува: Теофил Блажевски

Read More »

Контраспин: Само ВМРО-ДПМНЕ ја гледа политизацијата на СЈО

Неопходна е проверка на диоптерот кај ВМРО-ДПМНЕ. Фото: Викимедиа

Нема политичко делување на СЈО, институција која има законска и етичка обврска. Кој, како и зошто прислушкувал, кој и како управувал со земјата и институциите, се прашања без чии одговори нема прогрес за Македонија и нејзините граѓани   Пишува: Теофил Блажевски

Read More »

Контраспин: Груевски владееше „диктаторски“, за другите ќе видиме

„Диктатор“ за диктатура други обвинува. Фото: Веб страна на ВМРО-ДПМНЕ

Само диктатори се опираат до последно за да се симнат од тронот и да се согласат да заминат во опозиција. За тоа има премногу јасни показатели за целата домашна и меѓународна просветлена јавност   Пишува: Теофил Блажевски

Read More »

Контраспин: Груевски со нова плоча – можело и Платформа, ама по избори

Дали Платформата е опасна или не е ќе кажеле нови избори? Фото: ВМРО-ДПМНЕ, веб страна

Ако досега т.н. Платформа беше предавство, дел од таен план кој требало да резултира со кантонизација, федерализација и финале со промена на името, ако т.н. Платформа e неприфатлива, бидејќи била направена во туѓа држава, како тогаш за ВМРО-ДПМНЕ е во ред, ако таа се примени, ама после нови избори зад кои актерите што ја туркале ќе добиеле мнозинство?  

Read More »

Просечна плата од 370 евра – колку од вработените ја земаат?

Колку ни е полн паричникот? Фото: Max Pixel

Дел од досегашните истражувања покажуваат дека во земјава постои голем јаз во висината на платите, па така една анализа на Народната Банка покажува дека само 1,2 отсто од вработените земале плата повисока од 40 000 денари

Read More »

АНАЛИЗА: Како се градел и менаџирал спортскиот центар “Борис Трајковски“?

СРЦ „Борис Трајковски“. Фото: Википедија

Загуби во работењето, неправилности при изградбата на дел од објектите кои се составен дел од комплексот, недследности во пописот – државната ревизија направи скенирање на изградбата и на менаџирањето на спортско-рекретивниот центар “Борис Трајковски“, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Ревзијата се однесува на 2015 година на Друштвото за изградба, управување и издавање на повеќенаменската сала “Борис Трајковски“

Read More »

Со пробивањето на истрага на СЈО се штитат и другите потенцијално осомничени лица

Што смее, а што не смее да се објавува од предистражните постапки. Фото: Flickr/Pixabay

Објавувањето на барањата за соработка во предистражна постапка од СЈО до државни органи не е прашање за политички квалификации, туку кршење на Законот за кривична постапка Пишува: Љубомир Костовски

Read More »

Анализа: Приватниот сектор „умира“ – инвестициите под мраз!

Пари има, ама не е јасно дали има кој да ги даде, па и кој да ги земе. Фото: pixabay

  Сите инвестициски зафати се во застој, фирмите се борат за дневна ликвидност. Банките пливаат во пари и ќе мора посилно да го поддржат приватниот секотор, осбено сега во вакви услови на политичка неизвесност која го загрози стопанството – коментираат за неделната економска анализа на Portalb.mk дел од економистите. Од водечките банкарски групации велат дека фирмите речиси воопшто и да не …

Read More »

Контраспин: Двете лица на ВМРО-ДПМНЕ – Манифестот спротивен на праксата

Визијата е спротивна на десетгодишната пракса. Фото: ВМРО-ДПМНЕ/веб

Делови од Манифестот на ВМРО-ДПМНЕ ги сметаме за извртена вистина или спин, бидејќи не е возможно исти луѓе на чело на оваа партија, во изминатите најмалку осум години да спроведувале политика спротивна на нивната визија за Македонија   Пишува: Теофил Блажевски   Манифестот на ВМРО-ДПМНЕ започнува со визијата за Македонија на оваа партија, каде што во најважните делови пронајдовме спинови, пред …

Read More »

Партиската книшка пресудна за вработување во државна служба

Фото: Hamed Parham, 2009, flickr

Анкетата  на ЦУП извади на виделина поразителни резултати – дури 77,8 отсто од граѓаните сметаат дека за вработување во држаната и јавната администарција е неопходно членување во одредена политичка партија, а  речиси 67 отсто ( 66,9%) од граѓаните ја оцениле досегашната практика на вработување во државната и јавната администрација како „многу нефер и неправедна“.   Пишува: Оливера Војновска

Read More »

Совет за етика: Медиумите најчесто паѓаат на проверка на фактите

Покрај фактите, се паѓа и на коментирањето. Фото: Вистиномер

Во 76 одлуки, каде е констатирано кршење на професионалноста и етиката, најнарушуван е членот 1. од Кодексот, кој се однесува на објавување точни и проверени информации, обезбедување „втора страна“ и што е можно повеќе или најмалку два меѓусебно неповрзани извори. Овој член е нарушен 66 пати или тоа прекршување е утврдено во 86,8 проценти од одлуките

Read More »

Македонија со слаб систем за бесплатна правна помош за своите граѓани

До бесплатна правна помош преку многу бариери. Фото: Вистиномер

Постојниот закон за бесплатна правна помош е една од главните пречки за поширока примена на ова право. Тој има многу рестриктивни и дискриминаторски одредби   Скопје, 21.03.2017 – Иако законот за бесплатна правна помош постои седум години, пристапот до помошта е рестриктивен и селективен, а според истражувањата може да го користат само 1,1, отсто или околу 18 илјади граѓани.

Read More »

Контраспин: ВМРО-ДПМНЕ со различни аршини за Рамковски и за Кочан

Судските случаи на Рамковски и Кочан - сличности и разлики. Фото: Мета/скриншот

Партијата ВМРО-ДПМНЕ со невидена леснотија кон одговорноста за јавно изречениот збор издаде соопштение во кое ем се делат етикети, ем се спинува дека од друг е загрозена слободата на медиумите, ем се извршува директна закана за судството и се прави притисок врз судии   Пишувa: Теофил Блажевски

Read More »

Контраспин: Маџунков заборава – мултијазичноста е уште од социјализмот

Митко Маџунков е доволно возрасен за да не „заборава“. Фото: Скриншот

Академик Маџунков би требало да знае дека Македонија е де факто повеќејазична не отсега, туку уште од времето на длабокиот социјализам. Во последните 15 години е, де факто, и уставно двојазична   Пишува: Tеофил Блажевски

Read More »