Полошки регион

223 затруени работници во тетовската фабрика „Леар“

Во тетовската и гостиварската болница изминатава ноќ биле донесени со комбиња на брза помош и хоспитализирни 223 работници од третата смена од фабриката „Леар“ во тетовската технолошко индустриска развојна зона откако добиле стомачни болки и имале мачнини после вечерата во мензата на оваа фабрика. На заедничката прес конфернција на која беа од раководството на Клиничката болница, Центарот за јавно здравје …

Read More »

Соларна сушара за храна презентирана во Јегуновце

Наместо традиционално сушење на сонце изложени на атмосферски влијанија, овошјето и чајевите ќе можат да се дефидрираат во строго контролирани хигиенски услови. Преставници од бизнис секторот и земјоделците присуствуваа на обука како се користи соларна сушара зa храна. Обуката ја спроведува локалната акциска група „Скардус“ и беше одржана во Јегуновце. „ Обуката е да се мотивираат земјоделците да почнат да …

Read More »

Во гостиварската болница се одложуваат операциите за отстранување на катаракта

Во гостиварската болница во прекин е операцијата за отстранување на катаракта , поради административни  потешкотии. На листата на чекање за операција на катаракта (перде) на очите се наоѓаат околу 200 пациенти од Гостивар и околината се. Во соработка со Клиниката за очни болести од Скопје, гостиварската општа болница минатата година започна да ја изведува оваа оперативна техника. После десетина успешно …

Read More »

Партнерство за подобра бизнис регулатива

Во рамките на проектот „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ се одржа информативна сесија во Тетово. Поради недоволно познавање на законите и поради честите менувања на истите фирмите се соочуваат со инспекциски казни. Најчесто санкционирани се малите и средните претпријатија за прекршување на даночното законодавство, законите за работни односи, здравје и безбедност при работа како и законот за животна средина истакнаа …

Read More »

Зголемен бројот на сообраќајни прекршоци во полошкиот регион

  Се зголемува бројот на сообраќајни прекршоци во полошкиот регион. Прекршоците кои возачите но и пешаците ги чинат на поширокото полошко подрачје последниве денови бележат нагорна линија и покрај бројните превентивно-контролни активности што на овој план ги презема Секторот за внатрешни работи Тетово. Во Полошкиот регион и натаму e мошне голем бројот на лицата кои седнуваат зад волан без положен …

Read More »

Тетово со постојани проблеми со водоснабнувањето

  Со почеток на пролетта актуелизиран стариот проблем на Тетово со водоснабдувањето. Веќе неколку дена жителите од горниот дел на Тетово немат ниту капка вода за пиење, додека во останатите делови од градот вода има по неколку часа во денот но таа е заматена. Затоа тетовчани мака мачат како да ги задоволат потребите од вода, некои од нив се снаоѓаат со …

Read More »

Неодбележани пешачки премини во Тетово

Тетовските ученици и понатаму не поминуваат на обележани пешачки премини. Во Тетово хоризонталната сигнализација на коловозите или е целосно избришана или едвај се познава , па поради тоа пешаците се доведуват во опасност. Граѓаните сметаат дека ова е пропуст на општинските власти. Тековното одржување на патиштата во градот треба да биде приоритет, посебно пред институциите во градот како што е …

Read More »

Отворено кино во просториите на основното училиште во Вратница

Прво кино во рурална средина денес беше свечено отворено во просториите на основно  училиште во Вратница. Денес во просториите на основното училиште во населеното место Вратница беше отворено првото кино во рурална  средина. Учениците од подрачните училишта од 6 населени места, повеќето и за прв пат во својот живот ја почувствуваа магијата на големиот екран. Оваа иницијатива  под име „Наше …

Read More »

Во Гостивар дискусија на тема безбедноста на учениците

Со цел да се зголеми безбедноста на децата и намалат ризиците од сообраќајни незгоди во кругот на училишните објекти беше одржан состанок каде за овие проблеми дискуситираа претставници на полицијата, општинскиот сектор за образование и директорите на основните и средните училишта во Гостивар. Заклучокот од овој координативен состанок е да се постават повеќе сообраќајни знаци и „легнати полицајци“ во близина …

Read More »

Во рамките на проектот „Спортот е моја слобода“ четири деца со физичка попреченост од Тетово во мај ќе заминат во Италија

Четри  ученици од Тетово кои имаат физичка попреченост во мај ќе заминат на двонеделен престој во Италија. Учениците се избрани на повик за учество во проектот „Спортот е моја слобода“ кој го спроведува Институтот за развој на заедницата во Тетово. Целта на овој проект е ширење на културата за спортски активности посебно кај лицата со посебни потреби. „Проектот  се имплементира …

Read More »

Билборд со мов ќе го прочистува воздухот и во Тетово

Преку „градско дрво“ до помало загадување на воздухот во Тетово. Проектот градско дрво е финански поддржан од германската амбасада и неколку македонски и странски компании. Со градско дрво во форма на билборд Тетово ќе се бори против загадениот воздух. Станува збор за вертикална структура од мовови и претставува комбинација од специфични култури со васкуларни растенија кои „јадат“ ситна прашина, азотни …

Read More »

Анализа на водата во Гостивар и гостиварско

Минатата година во гостварските села водата била бактериолошки загадена а во градот често заматена. Нередовното дезинфицирање на водоводните системи во селата во гостиварски регион е причина плус за микробиолошка загаденост на водата, алармираат службите во гостиварскиот Центар за јавно здравје. Во Центарот за јавно здравје се вршат анализи за безбедноста на водата за пиење. Во градскиот водовод, пак поголем проблем …

Read More »

Донација за тетовски Ф.К Љуботен и надеж за враќање на стариот сјај

Најстариот фудбалски клуб во Македонија кој е формиран во  далечната 1919 година и еден од најстарите  клубови во поранешна Југославија, Љуботен од Тетово со години наназад едвај опстојува. Овој клуб неколку пати беше на работ на згаснување, но со донации од тетовци вљубеници на фудбалот тој егзистира. Деновиве се чини ќе дојде крај на хорор приказната која со години наназад …

Read More »

Дивата депонија во Тетово се проширува

Надвозникот на влезот во Тетово и железничката пруга деновиве стана нова локација за депонија во градот, илјадници тони на отпад се истура на ова место. Јавното комунално претпријатие Тетово оваa локација ја користи за претовар на сметот, откако жители од тетовската населба Деребој ја оградија дел од дивата депониjа и кажаа дека нема да дозволат на оваа локација да се …

Read More »

Во Гостивар околу 3000 сопственици на дивоградби , неуспеале да ги легализираат објектите во предвидениот рок.

За околку  3.000 барања за легализација на дивоградби на подрачјето на Гостивар, не се знае нивната судбина. Се  додека не се изменат законските регулативи, неизвесно е какви решенија за овие објекти ќе добијат сопствениците. Тие не доставиле елаборати до крајниот рок, кој истече пред Нова година и документите за заокружување на легализирањето не им се комплетни. „Сите граѓаните кои имаа …

Read More »