Полошки регион

Се загрозува ли опстанокот на симболот на градот – Tетовското јаболко

т2

Климатските и почвени услови во Полошкиот регион повеќе не се доволни за опстојување на земјодески култури по кои овој регион беше препознатлив. Aко јаболкото беше најзастапено овошје на земјоделските површини, веќе извесно време земјоделците покажуваат поголем интерес за лешник, орев, аронија и малина. Тука многу од овоштарите се сретнаа со проблемот на откуп на овие овошни култури, нема тука некоја …

Read More »

Подобрување на состојбата на Ромите во образовните процеси

ro

Десет невладини организации од Македонија и Косово на тркалезна маса дискутираа за образовниот процес на Ромите во Македонија. Како резултат на проектите кои ги спроведуваат невладините организации, состојбата на Ромите и нивното вклучување во образованието етапно се подобрува, сметат учесниците на тркалесната маса “Подобрување на состојбата на Ромите во образовните процеси“. Од невладината Сонце, велат дека бројката на Роми кои …

Read More »

Гостивар го превзеде првото место од Тетово по издадени одобренија за градби во Полошкиот регион.

гфд

Двојно повеќе одобренија за градби во Полошкиот регион се издадени во јануари годинава во однос на истиот период од минатата година. Според податоците издадени од Државниот завод за статистика, годинава се издадени вкупни 67 одобренија за градби, наспроти 30 минатата година. Гостивар во првиот месец годинава е на прво место со вкупно издадени 37 одобренија, додека минатата година немало ниту …

Read More »

Ромите во образованието

rm2

Според невладината организација “Сонце“ во последниве 20 години, има значаен напредок во подигање на свест кај ромската популација. Се поголем број деца од ромска популација се вклучуваат во воспитно образовниот процес, а поголемиот дел од нив го завршуваат задолжителното образование, предвидено со законските регулативи. Податоците на невладината организација се дека најмалку 50 роми во Тетово се стекнале со високо образование. …

Read More »

Русино – најава за блокада

deponija-2

Жителите од населените места близу Русино, најавуваат дека повторно ќе постават блокади на патот што води до депонијата. Граѓаните не се задоволни од текот на исполнувањето на обврските од договорот со Полошкиот плански регион кој беше постигнат летово. Велат дека во знак на револт нема да дозволуваат поминување на камионите кои вршат транспорт на смет од полошките општини. “Ние веќе …

Read More »

Тркалезна маса – Унапредување и заштита од дискриминација

Преку видео спот беа прикажани три типови на дискриминација на ова тркалезна маса. Спотот е изработен во рамки на кампањата: “Ако е вообичаено не значи дека е праведно, три пати мери еднаш сечи, но никогаш не дискриминирај.” Целта на кампањата како што велат од невладината ХЕРА, е потребата од постојано потсетување на јавноста за препознавање и пријавување на случаите на …

Read More »

Протест поради загадувањето на селските извори во тетовско Волковија

tetovo

Жителите од тетовското село Волковија  со мирен протест го искажаа своето незадоволство поради загадувањето на селските извори од кои се снабдуваат со вода за пиење. Поради градежни работи кои ги врши приватна фирма, која е ангажирана за изградба на воспитно-поправен дом, кој се гради во близина на изворите и во атарот на нивното село иворите  од ова населено место се …

Read More »

Демолирани партиски простории на СДСМ во Битола

pp4

Непознати сторители синоќа ги искршиле стаклата на партиските простории на Општинската организација на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија во битолската населба „Карпош“. Нефицијални партиски извори се сомневаат дека причина за вандалскиот напад бил завчерашниот дебакл на закажаниот собир на Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ од Битола, кој поминал со мошне слаб одзив на партиското членство. Екипа на СВР Битола извршила увид на …

Read More »

Платати од парламентарните избори се уште стојат на повеќе места низ Гостивар

gv1

Иако од изборите поминаа повеќе од два месеци, глетката што ја среќаваат гостиварчани низ повеќе делови од градот, дава впечаток како да сме среде изборна  кампања. Насмеаните лица на политичарите од изборните плакати, сакале ние или не, се уште не следат. Во предизборието, партиите трчаа да ги постават во што поголем број, на што повидно место. Но, сега никој не …

Read More »

Совет на млади – Гостивар

g111

Четвртата година од своето постоење, Советот на млади на Гостивар ќе ја исполни со настани и манифестации од разни области, во кои ќе биде вклучена младата популација од гостиварското подрачје. Програмата за 2017-та беше усвоена на последната седница на општинскиот Совет и таа предвидува триесетина активности. Преку нив се цели на промовирање на млади таленти, зближување на младите од различни …

Read More »

Панел дискусија на Тетовскиот универзитет – “Секој може и има право да биде вработен“

gge

За да им се помогне на лицата кои не можат да најдат работа и да се интегриараат во пазарот на трудот, беше одржана дискусија на која беше презентиран проект наречен – социјално менторство. На оваа дискусија имаше луѓе кои се соочиле со проблеми за вработување, поради ретки болести. Еден од учесниците беше и магистерот по фармација Јосиф Мицевски од гостиварско, …

Read More »

Во Гостивар се одржа обука за новинари и претстваници од невладиниот сектор

gr12

Петнаесетина новинари и граѓански активисти од Гостивар, Тетово и Кичево, учествуваа на обука за создавање на квалитетна сторија од областа на анти-корупцијата. Активноста е дел од проектот „Анти – корупциска вест на локалните медиуми“ кој го спроведува Центарот за развој на медиумите на заедниците “МЕДИУМ” од Гостивар. “Целта  на проектот е поголема застапеност на антикорупциски теми во локалните медиуми, и …

Read More »

Проектот “Секој има право на здравствена заштита” бележи позитивни резултати

Четири месеци по отворањето, канцеларијата за бесплатна помош и совети за ромската популација од гостиварскиот регион, бележи позитивни резултати и интерес кај граѓаните. За вадење на документи, пополнување на формулари и слично, до сега им била пружена помош на 50-тина граѓани Роми од Гостивар. Студентите пак по медицина, кои се ангажирани за медицински совети и прегледи, дневно примаат од 5 …

Read More »

Презентација на идеи за приближување на јазот помеѓу деловната заедница и универзитетите

ui3

Деловната заедница да види што се предава на Универзитетот на Југоисточна Европа, а универзитетот да дознае кои се потребите на пазарот на трудот. Со оваа цел на Штуловиот универзитет денес се одржа меѓународна конференција на тема “Градење на мостови помеѓу истражувањето во бизнисот и потребите на индустријата“, организирана од факлултетот за бизнис и економија од УЈИЕ. “Денес универзитетите, бизнисот и …

Read More »

Прилагодување на демократијата во дигиталното доба

tt1

Општествени интеракции и начинот на живот од пред една деценија се драстично изменети поради брзиот развој во дигиталните технологии. Социјалните медиуми, онлајн новинарството и е-владеењето имаат огромно влијание врз модерните демократски процеси. Дигиталната демократија може да влијае врз поголема вклученост на заедницата во донесувањето одлуки и споделувањето информации, смета заменик шефот на мисијата на Германската Амбасада во Скопје, Марко Акуатичи. …

Read More »