Североисточен регион

Нема одговор за стечајците кои протестираат со месеци во Куманово

stecajci-protest

Стечајните работници и денес изреволтирани од игнорантскиот однос на власта кон нив го блокираа влезот на Куманово. По двачасовната блокада на влезот и излезот од Куманово, тие најавуваат уште вакви блокади и протести од различни форми, се додека некој не го слушне нивниот глас – велат од таму. “Протестите ги активираме токму сега за да извршиме притисок врз власта да …

Read More »

Стечајците не се откажуваат од своите барања

kumanovo

Стечајните работници од Куманово остануваат упорни во борбата за своите права. “Да престане државата да не игнорира, туку да го реши нашиот статус”– беше нивното мото во двачасовната блокада на влезот и излезот од Куманово. Тие ги повторуваат своите барања и бараат од сите пратеници да изгласат за нивниот предлог закон, кој предвидува обесштетување за 4000 стечајни работници. “Треба да …

Read More »

Нема бесплатен базен за кумановските ученици

bazen

Советничката група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, е против мерката на Општина Куманово за тоа сите ученици од основните и средните училишта бесплатно да го користат новиот градски базен. Со оваа мерка се предвидуваше 16 000 ученици, колку што е вкупниот број на сите ученици од основните и средните македонски и албански училишта, да реализираат наставни и воннаставни активности по пливање …

Read More »

Кумановски акцијаши бараат поддршка од партиите

akcijashi

Мултиетничкото здружение за доброволна волонтерска работа “Кумановски акцијаши“, кои се промотори на локално ниво на чистата и здрава животна средина повикуваат на политичко обединување околу оваа прашање. Сметаат дека чистиот воздух, чистите реки и здравата животна средина се од интерес на сите граѓани и на сите политички партии. Тие велат дека ќе учествуваат на секој повик на граѓаните или политичките субјекти …

Read More »

Кумановско средно училиште ќе работи за инклузија на маргинализираните групи

%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b5-%d0%b1%d1%83%d1%93%d0%be%d0%bd%d0%b8

Кумановското средно техничко училиште “Наце Буѓони” започна да работи на проект со кој што ќе врши инклузија на повеќе маргинализирани заедници.  Во главно во овие обуки ќе учестуваат самохрани родители, поранешни корисиници на дроги, невработени и други ранливи категории на граѓани. “Од петок се започнати овие обуки, во кои што учестуваат околу 60 лица на возраст од 18 до 35 …

Read More »

Стечајците повторно на протест во Куманово: „Во оваа држава не заборавија сите!“

stetsajtsi-protest-670x377

Стечајните работници на уште еден протест во Куманово, каде што ги бараат своите права, бараат социјална правда за сите и укажуваат на нивното постоење. Денешниот протест не се оддржа на начинот на кој што беше најавен. Во текот на вчерашниот ден Лилјана Георгиевска, претседателка на УНИТ била повикана во полиција каде што и било укажано дека протестот не смее да …

Read More »

Североисточна Македонија во медиумски мрак

kuman

Североисточниот регион на Македонија е оставен на целосен медиумски мрак, без никаква можност проблемите на граѓаните да бидат транспарентно пренесени преку медиумите со национална концесија. Oвој дел на Македонија е осуден на медиумски молк и заборав. Освен локалните телевизии, портали и радио станици, проблемите на жителите од североисточните подрачја не успеваат да испливаат на национална површина. Се ангажираат дописници и …

Read More »