вести

Кралицата Елизабета “каса прими”

betka3

По објавувањето на сметките од службената банкарска картичка на поранешната министерка Елизабета станува јасно дека таа живеела на државна сметка како кралица. Британската кралица Елизабета (прва) е историски запаметена како “невината Елизабета”. Нашава “културна” кралица Елизабета ќе остане запеметена како веоама врло “виновната” Елизабета “каса прими”. За докажувањето на нејзината вина како “културна кралица” нема потреба да се чека исходот …

Read More »

Шуто Оризари: Нема вода, а има поплави

shut

Дел од жителите на Шуто Оризари се жалат дека немаат основни услови за живот: чиста вода, канализација, електрична енергија, асфалтирани улици, редовно исфрлање на сметот. Дел од граѓаните мора да стануваат во ноќните часови за да наполнат вода за пиење. Додека дел од граѓаните се жедни за вода, дел стравуваат од обилни дождови, поради непостоењето на систем за заштита од …

Read More »

Бутел 1: Проблеми со инфраструктурата

Бутел 1: Проблеми со инфраструктурата

Жителите на Бутел 1 укажуваат на повеќе инфрастуктурни проблеми: Руинирани патишта, сообраќајни проблеми, лоша канализација, стара амбуланта, недостиг на инвестиции и нефункционална општина.

Read More »

Хром: Проблеми со канализација, водата, струјата

dupka

Жителите на Хром се жалат на проблеми со канализацијата која поради слабиот капацитет истекува во нивните домови, на ископани улици, слаба струја и вода, неосветлен парк и нефункционална општина.  

Read More »

Црешово: Нема заштита од поплави, пензионерски дом, градинка

Црешово: Нема заштита од поплави, пензионерски дом и градинка

Жителите на Црешово (општина Гази Баба) укажуваат на повеќе проблеми: Немање простор за пензионерите и за месната заедница, несоодветна заштита од поплави, лошо асфалтирани и неасфалтирани улици по минатогодишната поплава,недостиг на градинка и безбедно место за играње на децата, како и поредовен автобуски превоз. Видео: Рамадан Ибиши Жарко Трајаноски, монтажа и текст Жарко Трајаноски. Граѓанската иницијатива за “Мапирање на проблемите, …

Read More »

Населба Драчево: Проблеми со сообраќајот, критики за градоначалничката

drac

Најголем дел од граѓаните на населба Драчево се жалат на проблеми во сообраќајот кои ја загрозуваат безбедноста: недостиг на семафори, на обележани пешачки премини, на сообраќајна сигнализација, возење со големи брзини, недостиг на полициски патроли, дупки на патиштата, итн. Други проблеми на кои укажуваат граѓаните на Драчево: недостиг на паркови и зелени површини, слаб капацитет на локалната медицинска установа, недостиг …

Read More »

Село Драчево: Проблеми со сообраќајот, со урбаното уредување и основното училиште

selodrac

Жителите на село Драчево најмногу се жалат на нерегулираниот сообраќај, брзото возење, небезбедните пешачки патеки и нередовните автобуси. Жителите забележуваат и на недостиг на урбано уредување (паркови, клупи, хортикултурно уредување), а посочуваат и на многу други потреби: поредовно собирање на ѓубрето, решавање на проблемите со водоводот, потреба од стручен медицински персонал, но и од ново основно училиште, бидејќи старото е преполно …

Read More »

Пинтија: Општината не мрда со прст за да ги реши нашите проблеми

Пинтија: Општината не мрда со прст за да ги реши нашите проблеми

Граѓаните на Пинтија се жалат дека општината Кисела Вода не мрднала ниту со прст за да ги реши нивните главни проблеми. Како главни проблеми ги наведуваат руинираните и ископани улици полни со дупки и немањето на соодветна атмосферска канализација која предизвикува поплави при обилни дождови. Видео: Рамадан Ибиши Жарко Трајаноски, монтажа и текст Жарко Трајаноски. Граѓанската иницијатива за “Мапирање на …

Read More »

Горно Лисиче: Поплави, неисчистен канал, депонија, проблеми со општината

Горно Лисиче: Поплави, неисчистен канал, депонија, проблеми со општината

Како главен проблем во Горно Лисиче (општина Аеродром) жителите го посочија мирисот од неисчистениот канал и дивите депонии. Дел од жителите се пожалија и на нерешените проблеми од страна на општината: заштитата од поплави, нелегализираните објекти, неиздавањето дозвола за изградба на верски објект, како и несоодветно основно образование на албански јазик. Дел од граѓаните се пожалија и на други нерешени …

Read More »

Хелсиншкиот комитет: Kампања “Гледај со срцето, прифати ја различноста” посветена на лицата со посебни потреби

mhc1

Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ ја започна кампањата “Гледај со срцето, прифати ја различноста” посветена на лицата со посебни потреби и нивните можности и таленти. Видеото e работено по сценарио подготвено од страна на две студентки од Институтот по дефектологија при Филозофскиот факултет во Скопје и ги прикажува талентите и можностите на неколку студенти со различни попречености и различности, преку …

Read More »

(видео) Алаѓозовски: По ревизијата ќе има меѓународен конкурс за решенија што да се прави со „Скопје 2014“

_SN63709

По тековната ревизија ќе има меѓународен конкурс за решенија што да се прави со „Скопје 2014“, укажа министерот за култура Роберт Алаѓозовски, на денешната дебата за иднина на „Скопје 2014“, организирана од граѓанското здружение „Плоштад Слобода“ во кино „Култура“.  

Read More »

За едно нешто Груевски е во право

nh

За едно нешто Никола е во право. Вакво нешто не се случило никогаш во историјата. Ниту во Македонија, ниту во Европа не се случило една банда да окупира владеачка политичка партија, а преку тоа и целата држава. Никогаш претходно, не се случило злосторничко здружение да се претвори во најбогатата партија во Европа и повеќе од една декада да се преправа …

Read More »

Жртвите на поплавата во Шуто Оризари бараат помош од општината и владата

Жртвите на поплавата во Шуто Оризари бараат помош од општината и владата

Десетици домови во Шуто Оризари се повеќекратно поплавувани по обилните дождови во Скопје. Поплавените жители се жалат дека немаат соодветна помош ниту од општината, ниту од државата. Жртва на поплавата се пожали дека не спие во својот поплавен дом поради влагата, туку во шатор надвор од домот. Жителка на Шуто Оризари, жртва на поплавата, се жалеше дека наместо да се …

Read More »

(видео) Ѓубре плови по Вардар

(видео) Ѓубре плови по Вардар

Загаденоста на реката Вардар во центарот на Скопје е алармантна. Огромен број на пластични шишиња пловат по Вардар. Скопје е еден од најзагадените градови во Европа, а градот сеуште нема ефикасна стратегија како да се справи со различните форми на загадување.

Read More »

Павле Богоевски: Дајте барем еден доказ за мојата наводна вклученост во српските протести против Вучиќ, какви што има за присуството на српскиот агент на БИА во Собранието на РМ на 27-ми април

pavle

Малку познато за мене, јас сум четвртина Србин. Баба ми е родена во прешевскиот крај, имам роднини и често одам таму. Најмногу поради тоа, би сакал да одговорам на вчерашната изјава на Министерот за надворешни работи на Р.Србија Ивица Дачиќ, за моја наводна вклученост во протестите против Претседателот на Р.Србија Александар Вучиќ: Буткањето на еден владетел кој сака неконтролирано да …

Read More »