вести

СДСМ ДОСТАВИЛА ДО СЈО 119.088 ТРАНСКРИПТИ ОД РАЗГОВОРИ И СМС ПОРАКИ

sjo1

Во објавениот Извештај за активностите на  Јавното обвинителство за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржнината на незаконското следење на комуникациите за период од шест месеци ( за периодот од 15.09.2015 до 15.03.2016 ) е содржана и информација за направениот попис на примените материјали: „На екстерниот хард диск се содржани вкупно 546.948 (петстотини четириесет и шест илјади деветстотини четириесет и осум) …

Read More »

МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА: ЗАДАЧА НА ПОЛИЦИЈАТА Е ДА ОВОЗМОЖИ МИРЕН ПРОТЕСТ

Шатори и контра-протестанти

Слободна Македонија: Каква е задачата на полицијата, во услови кога една група граѓани има најавено мирен протест, а друга група граѓани физички го попречува местото на закажаниот протест? Мирјана Најчевска: Задача на полицијата е да им го овозможи на луѓето остварувањето на нивното уставно право на мирен протест. Посебно што протестот е однапред најавен, и најавено е местото на кое …

Read More »

ХЕЛСИНШКИ КОМИТЕТ: КОНТРА-ПРОТЕСТ НА ТАА ЛОКАЦИЈА И ВО ТОЈ ВРЕМЕНСКИ ПЕРИОД Е НЕДОЗВОЛИВ

sud1

Хелсиншкиот комитет објави соопштение за контра-протестот пред Уставниот суд: „Во моментов набљудувачи на Хелсиншкиот комитет присутни пред и околу зградата на Уставниот суд информираат дека таму се собрани стотици граѓани што се потпишуваат на списоци и на кои им се делат сендвичи и пијалоци. Очигледна е намерата на овие граѓани да го спречат или смеќаваат одржувањето на уредно пријавениот мирен јавен собир …

Read More »

ДАЛИ ИМА ПАРАЛЕЛЕН УСТАВЕН СУД?

foto

Дали интернет-страницата на Уставниот суд е хакирана или некој донел самоволна одлука за исклучување на јавноста од утрешната седница на Уставниот суд? На интернет-страницата на Уставниот суд стои информација дека „ЈАВНОСТА НА СЕДНИЦАТА Е ИСКЛУЧЕНА“, по информацијата „Преглед на иницијативи за оценување на уставноста и законитоста предложени за 7-та седница на Уставниот суд на Република Македонија закажана за 16.03.2016 година, со …

Read More »

ТРЕНДАФИЛ ИВАНОВСКИ: СЕ КРШИ ВЛАДЕЕЊЕТО НА ПРАВОТО

trendafil

Слободна Македонија: Дали некогаш во историјата на Уставниот суд се случило да има толку експресна постапка – толку бргу да биде изготвен реферат за некоја иницијатива, толку бргу да биде донесено решение за поведување постапка, толку бргу да биде закажан датум за донесување конечна одлука? Трендафил Ивановски: А што да каже човек кога не само во последно време, туку во …

Read More »

ЗАЕВ: ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ ПРОСТОР ЗА АМНЕСТИЈА НА КРИМИНАЛЦИТЕ

ustavot1

Лидерот на СДСМ Зоран Заев упати јавен повик до сите граѓани да се придружат на утрешниот протестен марш за одбрана на Уставот од уставниот суд, кој што беше најавен од Платформата за граѓанска политика „АЈДЕ!“. Вчера „Ајде!“ – Платформата за граѓанска политика ги повика сите граѓани и граѓанки на Македонија, без оглед на нивната припадност или членство во организации, здруженија, иницијативи, …

Read More »

Хелсиншки комитет: Уставниот суд во одбрана на изборниот криминал

mhc

Во месечниот извештај за февруари 2016, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија остро реагираше на одлуката на Уставниот суд за поведување постапка за оценување на уставноста на Законот за изменување и дополнување на Законот за помилување: „Оваа одлука практично претставува најава за она што ќе се случи, а тоа е укинување или поништување на законските измени на Законот …

Read More »

Ванхауте: Македонија – авторитарен режим со клима на страв

mia1

Слободна Македонија: Имајќи го предвид вашето десетгодишно искуство како експерт на Балканот, која е најупадливата разлика помеѓу Република Македонија и другите земји во кои имате работено – Косово, Србија и Црна Гора? Питер Ванхауте: Највидлива разлика што сум ја забележал во оваа земја е климата на стравот. Со кого и да разговараш, каде и да отидеш, луѓето се уплашени. Не …

Read More »

Непристрасноста на Уставниот суд е доведена под прашање

caca

Слободна Македонија: Како потпретседателка на Уставниот суд на Босна и Херцеговина, како би ја коментирале експресната процедура на нашиот Уставниот суд за поведување постапка за Законот за помилување? Маргарита Цаца Николовска: Кога од една страна имаме состојба дека одредени барања, иницијативи (кои што апсолутно се битни за подносителите на тие иницијативи) се ставени на страна, чекаат погоден период, или чекаат …

Read More »